Wifi är en teknik för att surfa trådlöst. För att göra det krävs en trådlös router som dirigerar datatrafiken mellan de olika nätverksenheter som ansluts. Routern fungerar också som en brandvägg och höjer säkerheten på din internetanslutning. En trådlös router är inbyggd i de flesta modem. Det innebär till exempel att du kan ansluta till internet utan att använda en nätverkskabel mellan datorn och routern.

Syftet med wifi är att genom tester och efterföljande certifiering garantera att produkter fungerar tillsammans. Principen för WiFi är alltså ganska enkel. En produkt med stöd för WiFi kan koppla upp sig mot andra produkter som stödjer WiFi. Det kan vara både andra mobila enheter och fasta enheter som accesspunkter. Idag byggs det in stöd för WiFi i allt fler produkter, allt från datorer, bärbara MP3-spelare och digitalkameror till kassasystem och musikanläggningar. Det pågår även försök med att låta bilar kommunicera sinsemellan via WiFi för att utbyta information om trafiken, olyckor och liknande.

Produkter med WiFi kan idag göra allt från att skicka e-mail till att streama TV och koppla upp videokonferenser med utlandet. Den kan även länka dig till Internet från ett plan 10.000 meter upp i luften eller i korridoren på jobbet. Produkter för alla dessa behov kommer i många gestalter och former för att tillgodose alla dina behov och en del för så lite som några tior. Vilka är fördelarna med att skaffa wifi? En mycket viktig anledning för många, är priset. Kretsarna är mycket prisvärda varför många tillverkare kan erbjuda produkter med stöd för det här. En annan anledning är att det är just trådlöst. Du kan röra dig fritt i ditt hem och du behöver inte sätta dig vid skrivbordet och slå på PC:n om du vill veta hur det kommer sluta i din favoritserie på Netflix. Med ett väl fungerande nätverk inkluderat WiFi blir det enkelt att koppla upp sig trådlöst mot telefon, dator eller andra mobila enheter. Oavsett om du befinner dig i hemmet, på jobbet, på café eller i ett flygplan kan du läsa din e-mail, streama TV eller delta i videokonferenser utan problem. En anna fördel är roaming.

WiFi erbjuder klienterna att röra sig mellan flera accesspunkter utan att tappa sin koppling mot nätverket, så kallad roaming. Wifi är ursprungligen ett handelsnamn lanserat av branschorganisationen Wi-Fi Alliance. Det kan betecknas Wi-Fi, wifi eller wi-fi. Själva namnet Wi-Fi är faktiskt något av ett mysterium. En vanlig missuppfattning är att det står för Wireless Fidelity (ungefär trådlös naturtrohet) sedan Wi-Fi Alliance själva använt sloganen ”The Standard for Wireless Fidelity” en kort tid efter att varumärket skapats. Några menar att det är en ordlek på ”hi-fi” men det kanske är bäst att lyssna till vad en av grundarna av Wi-Fi Alliance, Phil Belanger, själv säger: ”Det betyder ingenting. Det är inte en akronym. Det finns ingen betydelse.” Varumärket WiFi ägs av WiFi Alliance.

För mer information se https://sv.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi