MOBIL 4G ROUTER MED INBYGGD SURFPOTT OCH WIFI FRÅN WIFI.SE

Micke Öhrn är ansvarig för Camping Key Europe i Sverige. Med jämna mellanrum testar han olika erbjudanden och berättar om testet i sin blogg. Det första blogginlägget handlar om den fordonsanpassade routern från WIFI.se. Trevlig läsning!

Visst är det så att när man ska vara ledig så är ju tanken att man skall vila kropp & själ och bara försöka ladda batterierna. Vår vardag är fylld av arbete, familj, fritidsintressen och mycket mer. När vi är lediga vill vi verkligen bara låta hjärna och kropp varva ner. Så funkar i alla fall jag. Men vårt samhälle bygger idag väldigt mycket på att kunna kommunicera digitalt. Man behöver ibland, trots att man är ledig, sköta saker som till exempel att betala räkningar och beställa diverse tjänster. Vi håller idag också kontakt med varandra via våra smartphones och datorer i stor utsträckning. Vi tar reda på saker när vi reser och planerar mycket runt vår ledighet, också det ofta via digitala verktyg.

Trots att vi vill fokusera på att vila och uppleva saker när vi åker ut med husvagn, husbil eller till en stuga, har vi ibland behov av att kunna koppla upp oss. Vi kan då, på den plats vi befinner oss, faktiskt uppleva extremt dålig täckning. Visst kan man tycka att det är märkligt att vi i denna moderna era inte kan ha bra täckning på alla platser i vårt underbara land eller på kontinenten?

Själv är jag ofta vid kusten i Halland och sitter i en badstuga och njuter av att vara urkopplad, men ibland så behöver jag faktiskt ha en bra uppkoppling ändå. Det kan vara allt ifrån att jag måste kontrollera en sak som är jobbrelaterat, till att jag vill leta efter platser att upptäcka i närområdet, veta när mataffären öppnar en söndag eller kanske bara se en film när regnet öser ner utanför. Då kan det vara frustrerande att oavsett hur ny mobilen eller datorn är, så har man inte bra täckning för det mobila bredbandet.

Badstuga med router från Wifi.se

Kan en router vara lösningen?
Jag har därför provat en router med mobil 4G och wifi, som enligt leverantören skall erbjuda en avsevärt bättre uppkoppling än den man kan få via till exempel sin smartphone. Eftersom routern har trådlöst wifi inbyggt, så kan flera personer också koppla upp sig mot den och dela anslutning. Efter ett par dagar i min lilla stuga, samt faktiskt även på väg hemåt genom skogarna, kan jag konstatera att den faktiskt levererar riktigt bra uppkoppling och prestanda. 4G innebär upp till 50 mbit/s och jag låg stadigt på 35 mbit/s vilket för mig räckte till både surf via dator, samt streaming av olika evenemang via min Ipad. Det är också en trådlös wifi vilket gör att flera i stugan/bilen kan koppla upp sig mot den och få en stabil uppkoppling. Detta trots att täckningen normalt sett i dessa områden inte är bra alls.

Detta görs möjligt av ett par antennförstärkare som är kopplade till routern och gör att den får en stabil uppkoppling via 4G nätet. Routern i sig själv är inte alls svår att installera då det i princip finns 3 ingångar, en för ström samt 2 antenningångar. Routern levereras med olika alternativ för strömmatning, man kan använda vanlig väggström, använda den tillfälligt i bilen eller fastmontera den i husbilen eller husvagnen.

Man kan också välja vilken typ av abonnemang man vill ha eller snarare den pottmängd man vill ha till sin router. 100, 250 eller 500 Gigabyte. Abonnemanget gäller för Sverige i första hand, men i övriga EU länder fungerar det också fast då används roaming, och detta ordnar man enkelt genom att köpa till ett roamingpaket som gäller i 30 dagar. Då har man säkrat uppkopplingen inför utlandstrippen!

Efter att använt routern en tid nu så kan jag faktiskt inte vara annat än jättenöjd, och i alla fall kan jag inte tänka mig annat än att den får bo med mig i stugan, eller följa med på resor framöver. Varför inte till fjällen där det kan vara tufft med täckningen ibland, när man varit ute en hel dag och vill streama en bra film till brasans sken.

God Jul önskar Micke Öhrn. Vi ses 2020!

https://www.camping.se/sv/Camping-Key-Europe/Allt-om-Camping-Key-Europe/Blogg/Micke-testar-Wifise/

Bild från www.scr.se – Husbil camping/Fotograf: Rob Vanstone