Sverige är ett land som har otroligt mycket att upptäcka. Vårt avlånga land bjuder inte bara på olika årstider utan också på kritvita och milslånga stränder, sagolika slott, hisnande naturupplevelser och intressant historia. Det finns dock annat utom Sveriges gränser som kan vara spännande att upptäcka. Här finner Du 44 andra länder och kulturer att se och lära om. Ladda om för husbil i Europa.

Många rullar mil efter mil med husbilen på svenska vägar, år efter år. Men även om man kan aldrig upphör att hänföras av vackra Sverige så kan Europa börja locka den som känner sig säker på vägarna. Om du inte redan har en husbil går det lika bra att hyra eller köpa en, vrid om startnyckeln, lossa handbromsen och kör ut i friheten!

Under sommarmånaderna ökar antalet husbilar ner till Europa. För svenskar som ska med husbil i Europa är Tyskland med sina många sevärdheter den främsta destinationen utanför Skandinavien.

Om du har tankar på att ta med dig husbil i Europa finns det en hel del saker som kan vara bra att känna till. Reglerna för exempelvis promillegränser, användandet av mobiltelefon i bil och hastighetsgränser varierar från land till land. EU-kommissionen har tagit fram informativa webbsidor som visar vad som gäller i respektive land.

Husbil i Europa – Kom ihåg inför bilresan
• Glöm inte pass och körkort!
• Pass och körkort. Svenskt körkort gäller i EU-länderna. I andra länder krävs internationellt körkort.
• Se till så att bilen är nyservad, och att registreringsbeviset följer med på resan. Förvara det bland dina värdehandlingar, inte i handskfacket.
• S-märke bak på bilen. Har du registreringsskylt med EU flagga behövs inget separat S-märke.
• Se över vilka försäkringar ni har och behöver ha. ”Grönt kort” som visar att du har en giltig trafikförsäkring. Inte obligatoriskt, men ändå till hjälp om du råkar ut för en trafikolycka. Beställ gröna kortet från ditt försäkringsbolag.
• Beställ det Europeiska Sjukförsäkringskortet, det är gratis, och gäller i tre år.
• Förstahjälpen-sats, reflekterande varningsväst och extra glödlampor. Obligatoriskt i några av länderna i Europa.
• Vägatlas till exempel Motormännens Europa Vägatlas, samt eventuellt GPS och guidebok.

Att resa med husbil i Europa är ett äventyr. Enjoy 😊