Har du en router där du har möjlighet att koppla på en extern antenn är det ofta att föredra. En extern antenn gör helt klart ditt mobila bredband snabbare. För några hundralappar kan du öka hastigheten med nästan 50 procent, ibland mer, beroende var du har routern monterad.

 

Det finns tre huvudtyper av antenner: rundstrålande, så kallade mimoantenner eller riktantenner samt patchantenner.

 

Rundstrålande antenner har en signalspridning på 360 grader och är byggda för att ta emot och skicka signaler i alla riktningar. Bor du i ett område med bra mobilmottagning i allmänhet, men där just din mottagning är dålig så är en rundstrålande antenn bra för att få bättre hastighet. Antennen behöver inte nödvändigtvis placeras utomhus. Det kan räcka med att placera antennen i ett fönster för att få avsevärt bättre mottagning.

 

Riktantenner är däremot byggda för att riktas åt det håll som den basstation som du är ansluten till. Riktantenner passar därför bättre om du har fri sikt mot basstationen, vilket är vanligare om du bor på landsbygden än i staden.

 

Det finns också panelantenner och patchantenner. De är varianter av riktantenner, men har en signalspridning liknande en kon och är därför enkla att rikta in åt rätt håll. Vi rekommenderar alltid att ha två patchantenner. Vi på Wifi.se har mycket bra erfarenhet av de här antennerna, och det är de vi erbjuder till våra fordonsroutrar. De är lätta att placera samt ger en bra 4g mottagning.

 

Mimoantenner

 

Den andra stora skillnaden mellan antennerna är om de har stöd för mimo eller inte. Mimo (multiple input multiple output) är en radioteknik som används både för 3g, 4g och 5g-nätet. Tekniken handlar, enkelt uttryck, om att man ökar kapaciteten för radiokommunikationen genom att ha flera antenner hos både avsändare och mottagare.

 

Mimo innebär att du får högre hastighet för radiokommunikation på ungefär på samma sätt som en motorväg med flera filer i varje riktning blir snabbare än en vanlig landsväg med bara en fil i varje riktning.

 

På vägen från sändare till mottagare studsar radiosignalerna mot exempelvis hus och störs av olika objekt, men tack vare mimo kan den bäst mottagna signalen användas vid varje givna tillfälle för att hålla uppe hastigheterna.

 

För att komma upp i hög hastighet i mobilnäten så krävs antingen antenner med mimo-stöd eller dubbla antenner. I vårt test tog vi därför fram dubbla uppsättningar av de antenner som inte hade mimo-stöd.

 

Vi på Wifi.se har ett stort utbud av mimoantenner för inomhusbruk, husbilar, husvagnar och båtar samt för ditt fritidshus.

 

Vi vet vad som fungerar bäst till vilken enhet och vi erbjuder bra priser jämfört med våra konkurrenter. Dessutom testar vi alla antenner själva innan vi saluför dem.

 

Är du inte nöjd, får du skicka tillbaka antennen. För oss är det viktigt att du har ett stabilt och snabbt internet där du kan koppla upp många enheter.

 

Välkommen att höra av dig om du har frågor!