Att resa från norr till söder, att uppleva en semester i Sverige, det är innebörden av en så kallad ”swecation”. Fjäll, skogar, ängar, hav och öppna landskap – svenskar älskar att semestra i sitt eget land.

Och tur är väl det, när coronaepidemin tvingat flygbolag att ställa in och gränser att stängas. En semester i Sverige är underskattat och sommaren är här fortare än du anar. Det finns så många pärlor att upptäcka.

Tycker du om vacker natur, intressanta sevärdheter, spännande utflykter eller kanske mysiga campingar? Här kommer våra bästa tips inför din semester i Sverige. Sverige har allt man kan önska sig. Välj vad Du gillar att göra:

• Sol, vind och vatten; Relaxa i Stockholms skärgård, njut av båtturer eller varför inte besöka Sveriges eget Hawaii, Gotland?
• Slott, borgar och herresäten; Varför inte besöka ett spännande, vackert och kanske lite mystiskt sagoslott? Den skånska slätten finns många till exempel.
• Härlig natur; En picknick vid kusten, fjällvandra eller plocka svamp
• Njut av svensk mat. Välj husmanskost, vilt, frukt och bär, fisk och skaldjur
• Fina städer: Åk på sightseeing i Kungliga huvudstaden, charmiga Göteborg eller välj och vraka mellan de många småstäder som finns

En av de aktiviteter som ökat mest när man pratar om semester i Sverige är vandringen. Enligt Aftonbladet är det nästan 70 procent fler som söker efter vandring i år jämfört med samma period i fjol. Det handlar om att svenskarna är trötta på att hemmasittande och vill på sin semester i Sverige vara utomhus så mycket som möjligt. Vandring gör det lätt att hålla avstånd och samtidigt på ett avslappnat sätt kunna umgås med nära och kära.

Vid frågor om semester i Sverige 2020 anger många svenskar söker en aktiv semester. Ledigheten handlar om att röra på sig och att upptäcka spännande saker på resan. I dag når intresset för vandring knappt några gränser. En trendundersökning från STF och Sifo visar att hela 40 procent av svenskarna angav vandring som orsaken till att de reser inom Sverige.

Semester i Sverige – tips på upplevelser
• Upptäck en stad du aldrig förut varit i
• Båtluffa och se nya hamnar och vikar. Kanske hittar du ditt eget smultronställe
• Res till en plats från din barndom

För en semester i Sverige finns alternativ från norr till söder, från stränder och sköna dagar i hängmattan till vandring i norr. Sverige är sitt bästa jag på sommaren, och att resa i Sverige och spendera merparten av sin semester i Sverige är underbart. Vi önskar alla en fin semester i Sverige!