5G har med tiden brett ut sig allt mer – framför allt i städerna finns det riktigt bra täckning med det snabba mobildatanätverket. 5G-nätet blir hela tiden allt bättre och för många kan det vara ett bra alternativ till en kabelanslutning till internet.

5G är den senaste standarden för dataöverföring via mobiloperatörernas master. För att få tillgång till 5G-nätet behövs en 5G-mobil och ett 5G-abonnemang hos din operatör. Om du vill använda 5G-nätet för att alla apparater i hemmet ska komma ut på nätet ska du leta efter en 5G-router.

En 5G-router är en trådlös router som är konstruerad för att använda femte generations trådlösa nätverksteknik som stöder högre hastigheter och bättre prestanda än tidigare trådlösa nätverk. 5G-routern har ofta funktioner som stöd för trådlös säkerhet, stöd för flera enheter och stöd för olika typer av trådlösa nätverk.

En 5G router för mobilt bredband är en router som kopplar upp sig via mobilnätet, en ”mobil router”, som ansluter mot mobilnätet. Du behöver förenklat en 5G router och ett SIM-kort. En mobilrouter gör det möjligt för flera användare lokalt att ansluta till mobilt bredbandet via wifi eller kabel.

På kort sikt kan 5G komma att möta ett ökat behov av kapacitet i mobilnäten och förbättrat mobilt bredband. Alltså möjliggöra högre kapacitet och högre datahastigheter för de mobila bredbandstjänster som vi redan använder i dagens 4G-nät. Det kan också bli ytterligare lokala försök med nya tjänster, inom områden som automation av tillverkning och stöd till autonoma fordon.

På lite längre sikt kan det komma fler förbättringar, exempelvis kortare fördröjning i nätet, bättre möjligheter att föra över meddelanden felfritt och inom angiven tid och bättre möjligheter att anpassa tjänsterna för respektive kund och tillämpning. Detta kan öppna upp för nya tillämpningar t.ex. automation av industrier, fjärrstyrning av fordon/farkoster i form av lastbilar, maskiner och drönare samt helt nya ännu okända tillämpningar.

Enligt våra tester ligger en 5G-router på följande hastigheter: Det är också mycket beroende på om du kör via Wifi eller med kabel. Men dessa hastigheter skall du kunna få via Wifi.
• 400 Mbps för nedladdning
• 150 Mbps för uppladdning

Wifi.se kommer snart erbjuda den nya routern Wifi Extreme 5G. Kommunikation över 5G och dubbla SIM-kort i kombination med fem Gigabit Ethernet-portar och WiFi över dubbla band möjliggör en tillförlitlig dataöverföring med extremt låg latenstid.
Wifi.se kommer även att erbjuda en egentillverkad 5G router som kommer att ligga lägre i pris. Den har vi utvecklat själva under ett års tid.

Det är mycket stor skillnad i hastighet på 5G, dock beroende på din utrustning och din plats i förhållande till närmaste antenn. Vi har mätt upp hastigheter på över 400 megabit/sekund och 5G-nätverket byggs hela tiden ut, så vi förväntar oss ännu snabbare överföringar under de kommande åren.

Det finns dock några nackdelar med 5G router. De är ännu så länge väldigt dyra. Dessutom är delarna och modulerna väldigt dyra. 5G täckningen finns på få ställen där 5G fungerar. Det kommer ta många år innan Sverige har 5G överallt.