Till för bara några år sedan var camping en närmast hånad semesterform med trånga husvagnar, små tält och sunkiga campingplatser där man i princip bara kunde köpa papper och glass.

I dag är camping något helt annat.

Allt fler campingplatser har förvandlats till resortliknande anläggningar med äventyrsbad, restauranger med fullständiga rättigheter och moderna stugor.

Svenskarna älskar nu att campa. Camping är den mest populära övernattningsformen i Sverige med över 16 miljoner gästnätter varje år.

SCR svensk camping är den mest legitimerade branschorganisationen för Sveriges campingplatser. SCR’s medlemmar finns i Sveriges alla hörn. Här hittar du allt från stora kedjor och campingresorts till mindre familjeföretag. Då de tillsammans tar emot mer än 1 miljon gäster varje år.

En majoritet av alla campingplatser är klassificerade enligt SCR:s klassificeringssystem Svensk Campingstandard (Branschorganisationen SCR Svensk Camping). Klassificeringen mäter vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard som hålls. Det blir enklare att göra ett tryggt val för att kunna jämföra och värdera olika alternativ. Klassificeringen gör det också lättare att hitta den bästa campingplatsen just för dig och din familj.

Klassificeringarna av campingplatserna utförs av en extern part och det finns även en särskild klassificeringsnämnd som är utsedd för att tolka regelverket och fatta beslut om överklaganden och dispenser. Antalet stjärnor ger dig en klar uppfattning om vilken standard du kan förvänta dig på campingplatsen. Stjärnorna sammanfattar de betyg som campingplatsen fått inom de fyra områdena hygien, miljö, service och aktiviteter.

I Sverige finns sexton femstjärniga campingplatser. Här får du bästa tänkbara service och du kan vara säker på att uppleva fin miljö, bra hygien och att det finns ett rikligt utbud av aktiviteter. Populariteten gör att det blir fler och fler ”lyx-campingar” i Sverige. Föregående år lyckades två nya campingplatser ta sig in på listan över femstjärniga campingar i Sverige, Orsa Camping och Ursands Camping i Värnersborg.

Några av de femstjärninga campingplatserna är bland andra Böda Sand Beach Resort på Öland, Pite Havsbad, Uppland Resort & Camping, Apelviken i Halland samt Kneippbyn Resort Visby där Pippi Långstrump bor.

Camping har aldrig varit populärare – eller bekvämare! I dag är camping som att åka på charter, fast billigare.